Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Κόκορας παστιτσάδα Κερκυραϊκός

Έναν από τους ομορφότερους προορισμούς τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές διακοπές αποτελεί η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί κανείς να απολαύσει τα καταγάλανα νερά της με ποικιλομορφία τόσο σε αμμουδερές όσο και σε βοτσαλωτές παραλίες, σε οργανωμένες αλλά και σε απάτητες παραλίες καλύπτοντας με αυτόν τον
τρόπο όλα τα γούστα των παραθεριστών.
Αδράξτε την ευκαιρία και απολαύστε την πόλη με τον βενετσιάνικο χαρακτήρα, τα ενετικά αρχοντικά, τα στενά τουριστικά σοκάκια, τα παλάτια, τα μουσεία, το φρούριο, το κανόνι, το Ποντικονήσι, τα ηλιοβασιλέματα, τη ρίψη πήλινων κανατιών που αποτελεί έθιμο του Πάσχα, τις πολυάριθμες και καλά οργανωμένες φιλαρμονικές αλλά και τα παραδοσιακά της πιάτα. Ένα από τα φημισμένα παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας το οποίο είναι τέλειο για όσους λατρεύουν τα πικάντικα και λίγο βαριά γεύματα αποτελεί η «παστιτσάδα». Οι Κερκυραίοι χρησιμοποιούν στη συνταγή ένα μείγμα μπαχαρικών το οποίο ονομάζεται σπετσερικό και στην ουσία περιέχει στις κατάλληλες για το γεύμα αναλογίες του πιπεριού, της κανέλας, του κύμινου και άλλων μπαχαρικών.
Το σπετσερικό το βρίσκει κανείς (αλλά όχι εύκολα) κυρίως στην Κέρκυρα, διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα – ένα τα μπαχαρικά που αναγράφονται στη συνταγή. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούνται αρκετό σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερό πιπέρι γιατί το πιάτο αυτό πρέπει να βγάλει μια παχιά καυτερή κόκκινη σάλτσα, ωστόσο για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι προτείνουμε να χρησιμοποιήσουν τα υλικά σε μικρότερες αναλογίες και αντί για κόκκινο καυτερό πιπέρι να χρησιμοποιήσουν κόκκινο γλυκό πιπέρι για να κάνουν τη συνταγή πιο ελαφριά για το στομάχι τους.
Κόκορας παστιτσάδα Κερκυραϊκός
Υλικά για 4 άτομα
1 χωριάτικος κόκορας
½ κιλό μακαρόνια (αυτά που βάζουμε στο παστίτσιο με την τρύπα)
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στο μούλτι
1 μικρό κεφάλι σκόρδο
4 κουτ της σούπας ντοματοπελτέ
1 ντομάτα πολτοποιημένη στο μούλτι
½ κουτ του γλυκού ζάχαρη
1 κουτ του γλυκού κανέλα
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
Στη μύτη του κουταλιού του γλυκού κύμινο
4-5 γαρίφαλα
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο και κόκκινο καυτερό ή γλυκό
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το φλιτζάνι με το λάδι και το ζεσταίνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κόκορα αφού πρώτα τον τεμαχίσουμε στα διακριτά του κομμάτια και σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφού ροδοκοκκινίσει αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και τον τοποθετούμε προσωρινά σε μια πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα όπου αφαιρέσαμε τον κόκορα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Αφού διαλύσουμε τον ντοματοπελτέ σε 2 ποτήρια νερό τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με την φρέσκια πολτοποιημένη ντομάτα, το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το κύμινο, το αλάτι και τα πιπέρια και αναδεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κόκορα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Εάν χρειαστεί μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο νερό ακόμα.
15 με 20 λεπτά πριν απομακρύνουμε τον κόκορα από την φωτιά, βράζουμε τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα και τα σουρώνουμε.
Όταν ο κόκορας είναι πλέον έτοιμος, αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του τοποθετώντας τα σε μια πιατέλα και αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα την σάλτσα που έχει ψηθεί μαζί του. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα όπου έβραζε ο κόκορας και ανακατεύουμε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Σερβίρετε σε 2 διαφορετικές μακρόστενες πιατέλες τον κόκορα και τα μακαρόνια ώστε ο καθένας να σερβιριστεί μόνος του.
Συνοδεύεται ευχάριστα με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Η συνταγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μοσχάρι αντί για κόκορα…  ΠΗΓΗ https://www.diatrofi.gr/food/sintages/chicken/3978-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου